SZKODLIWE DODATKI W ŻYWNOŚCI

                  Wraz z jedzeniem i piciem przyjmujemy duże ilości substancji trujących. Większość dodatków do żywności jest niebezpieczna. Mają one sprawić, by to, co spożywamy było atrakcyjne.

 

Dlatego przy robieniu codziennych zakupów warto zapoznać się ze składem produktów żywnościowych. Należy przy tym pamiętać, że wybierając produkty o lepszym wyglądzie, z dłuższą datą do spożycia, zwiększamy ilość środków, które zawierają szkodliwe dodatki.

                       

                     

             W terminologii spożywczej toksyczne dodatki do żywności to barwniki, pigmenty, konserwanty, polepszacze smaku, sztuczne słodziki, przeciwutleniacze oraz substancje zagęszczające. Litera ,,E” oznacza, że związek został przyjęty przez Unię Europejską, a liczba przy literze oznacza numer związku chemicznego. Często drobnym druczkiem na etykiecie produktu wypisane są najważniejsze informacje, które mogą stanowić dla nas duże zagrożenie zdrowotne.

 

Dodatki wywołują takie objawy, jak:

  •  alergia,
  •  zmniejszenie odporności organizmu,
  •  podrażnienie błony śluzowej żołądka,
  •  zakwaszenie organizmu.

 

Należy bezwzględnie unikać szkodliwych dodatków do żywności oraz zastępować je wyłącznie zdrowymi produktami ekologicznymi. Środki chemiczne występujące w żywności

Numer środka chemicznego

Produkty, w których najczęściej występuje

Działanie w organizmie

E 102

barwnik

– napoje,

– wyroby cukiernicze.

– wyzwala histaminę,

– wywołuje u dzieci nadpobudliwość.

E 110

barwnik

– dżemy,

– marmolady,

– żele,

– gumy do żucia,

– powłoki tabletek.

– podrażnia układ oddechowy.

 

E 120

barwnik

– alkohol,

– sosy,

– polewy,

– lody,

– jogurty.

– powoduje reakcje alergiczne.

E 124

barwnik

– ciasta w proszku,

– leki.

– wywołuje senność,

– przyczynia się do powstawania guzów nerek i wątroby.

E 129

barwnik

– napoje,

–kasze,

– płatki,

– galaretki.

–nasila objawy astmy,

– wywołuje nadpobudliwość u dzieci.

E 202

konserwant

– napoje gazowane,

– cukier żelujący,

– syropy.

– podrażnia drogi oddechowe,

– powoduje choroby skóry.

E 212

konserwant

– musztarda,

– napoje.

– wywołuje reakcje alergiczne.

E 221

konserwant

– soki owocowe,

– suszone owoce,

– konserwy,

– wino.

– powoduje skurcz oskrzeli,

– przyczynia się do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

E 249

konserwant

– wędliny,

– mięsa.

– rakotwórczy.

 

E 252

konserwant

– sosy,

– owoce,

– warzywa marynowane.

– rakotwórczy.

E 414

zagęstnik

– jogurty,

– wyroby cukiernicze,

– wywołuje wzdęcia.

E 508

regulator kwasowości

– mleko modyfikowane.

– powoduje wymioty,

– wywołuje biegunkę.

E 627

wzmacniacz smaku

– przyprawy,

– sosy.

– zwiększa migreny,

– powoduje reakcje alergiczne.

E 631

wzmacniacz smaku

– dania gotowe,

– sosy,

– przyprawy do zup.

– podrażnia układ pokarmowy.

E 950

substancja słodząca

– kawa,

– napoje smakowe,

– kakao,

– słodziki,

– leki.

– rakotwórczy.

http://pomocnatury.pl/produkt/poradnik/